Töltött káposztára éheztem. Vásárolt nekem a leánykám egy fej savanyított káposztát, volt itthon darált hús és füstölt kolbász és egyéb hozzávalók.
Készítés közben csak úgy tolultak az emlékek: Anyu töltött káposztája, amit szinte hetente elkészített a családnak, mert minden tagja nagyon szerette. Készült az mindenféle húsból: sertés, kacsa, füstölt húsból. Ma is a számban érzem az ízét, specialistája volt ennek az ételnek.
Mikor a férjem családjába kerültem rá kellett jönnöm, ők nem igazán szeretik ezt az ételt, anyósom nem is tudta ízesen elkészíteni. Neki a húsleves, a csirkepaprikás volt a specialitása.
Aztán eszembe jutott az én asszonyfejjel készített első töltött káposztám, amiből főzelék lett.
Friss káposztát forráztam túl soká, már megtölteni is alig tudtam, felfővés után nyílt az én töltelékem szét, mint a rózsa. Előbb ki akartam dobni, de ismerősöm tanácsára ráborítottam egy üveg paradicsomot, bekavartam egy tejfellel s kitűnő húsos, paradicsomos káposzta lett belőle.
Készítés közben csak úgy tolultak az emlékek: Anyu töltött káposztája, amit szinte hetente elkészített a családnak, mert minden tagja nagyon szerette. Készült az mindenféle húsból: sertés, kacsa, füstölt húsból. Ma is a számban érzem az ízét, specialistája volt ennek az ételnek.
Mikor a férjem családjába kerültem rá kellett jönnöm, ők nem igazán szeretik ezt az ételt, anyósom nem is tudta ízesen elkészíteni. Neki a húsleves, a csirkepaprikás volt a specialitása.
Aztán eszembe jutott az én asszonyfejjel készített első töltött káposztám, amiből főzelék lett.
Friss káposztát forráztam túl soká, már megtölteni is alig tudtam, felfővés után nyílt az én töltelékem szét, mint a rózsa. Előbb ki akartam dobni, de ismerősöm tanácsára ráborítottam egy üveg paradicsomot, bekavartam egy tejfellel s kitűnő húsos, paradicsomos káposzta lett belőle.
No ez a mostani tényleg jól sikerült, bizonyíthatom nem csak én, de a lányom és a komaasszonyom is, akik szintén jóízűen ettek belőle.
Én így csinálom, ha valaki kipróbálná:
Fél kg. sertés darált hús, 2 dl. rizs, egy tojás, só, bors,porpaprika egy kis zsíron megfonnyasztott vöröshagyma és egy-két gerezd foghagyma, zöldpaprika kicsit csípős belereszelve. Jól összekavarom és egyenként betöltöm a bordájától megszabadított káposztalevelekbe. A már töltésre alkalmatlan apró középleveleket összevágom és a lábos aljára terítem. Rárakok egy-két füstölt oldalast, vagy kolbászt, rárakom a töltelékeket és felengedem vízzel. Puhára főzöm és készítek egy világos, vékony rántást , amibe teszek még piros paprikát, kaprot összevágva, majd simára kavarom hideg vízzel és egy pohár tejfellel. Nyakon öntöm a töltelékeket, egy forrás és kész.
Tálaláskor még díszítem tejföllel. Jó étvágyat hozzá.
Én így csinálom, ha valaki kipróbálná:
Fél kg. sertés darált hús, 2 dl. rizs, egy tojás, só, bors,porpaprika egy kis zsíron megfonnyasztott vöröshagyma és egy-két gerezd foghagyma, zöldpaprika kicsit csípős belereszelve. Jól összekavarom és egyenként betöltöm a bordájától megszabadított káposztalevelekbe. A már töltésre alkalmatlan apró középleveleket összevágom és a lábos aljára terítem. Rárakok egy-két füstölt oldalast, vagy kolbászt, rárakom a töltelékeket és felengedem vízzel. Puhára főzöm és készítek egy világos, vékony rántást , amibe teszek még piros paprikát, kaprot összevágva, majd simára kavarom hideg vízzel és egy pohár tejfellel. Nyakon öntöm a töltelékeket, egy forrás és kész.
Tálaláskor még díszítem tejföllel. Jó étvágyat hozzá.
Nagyon gusztusos, biztosan finom!
VálaszTörlésHááá, erre csak nyeltem a nyálamat...Viola
VálaszTörlés