2008. június 28., szombat
Befőzés
Itt a befőzési szezon.
Kezdődött a zöldborsó vádli-fájdító szedésével, aztán bontás,hőkezelés,hűtés és csomagolás - utána zsupsz a fagyasztóba. Majd a hajdani koleganőm cseresznye szedni invitált. Mentem szivesen, nagy gyümölcsevő vagyok, szedés közben ehettem is nem kellet fütyölni, mint hajdanán a férjemnek gyermekkorában. Kint laktak több családdal a Dancsházi tanyán és le szedhették ugyan a cseresznyét a piacra, de enni csak keveset lehetett. Fütyölniük kellett, mert hát egyszerre enni meg fütyülni nem tudtak. / Ez van. Mindenről Ő jut eszembe. /
Szóval jó nagy volt az a cseresznyefa és fent piroslottak a szemek. Egy magas kettős létráról szedtük, úgy, hogy az egyik oldalán én léptem fel, ő a másikon. A talaj puha volt a létra lábai jól belesülyedtek a sulyunktól. Szedtünk,ettünk,beszélgettünk, egyszercsak elhajlott alattunk a létra. Szerencsére nem borult el, mi meg gyorsan leslisszoltunk róla. Huh- de megijjedtem. Elég magasról zuhantunk volna le, ha a földbe süllyedt lábai nem tartanak meg bennünket.
Mostanában nem mászok létrára, úgy döntöttem.
Szóval folytatva a befőzési sorrendett beért a zöldbab is. A módszer ugyanaz, mint a borsónál, a lábfájás szintén. A főzőtök is nagyra nevelte a reszelni valót, ami szintén jó kaprosan kicsit megsózva, ecetezve, majd kicsavarva a levét , szintén zacskóba a fagyasztóba vándorolt. Meg még fog, ha ujakat nevel. Az uborka is hozza a termését, lehet kovászosat, sósat, eceteset befőzni. Szóval van munka megint bőven. Jó lesz majd előszedni ha jön a család, meg egy-két csomaggal belecsempészni az elmenők táskájába. Igaz, hogy mondják a lányok: " Ne csináld anyu, olcsó a TESZKÓ-ban", azért azt én úgy tanultam anyukámtól , semmi ne menjen veszendőbe.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hát ez a létra-ügy ijesztően hangzik. Azt hiszem, ezt tényleg jobb az unokákra hagyni!
VálaszTörlésDe a befőzésben igazat adok! Nincs a sok E-akárhány benne, házias ízek, csupa egészség. Mikor a 94 éves nagyapám megdorgáltuk annak idején, hogy miért jár még mindig krumplit kapálni, veszünk mi neki, ne kínozza magát, azt mondta, addig él az ember, amíg munkálkodik. Mértékkel teszi ő, hagyjuk ezt csak rá. Azt hiszem: igaza volt.
Erről még én is fogok írni azt hiszem.
Megijedtünk az biztos, ezért a mennydörgésre hívatkozva be is bejeztük azonnal a szedést. Pedig télen jó volna, ilyen gusztusos csomagolásban a polcról.
VálaszTörlésVigyázz magadra,mert más nem tud vigyázni rág, csak az őranyaglod, de ő is bajban hagy néha! Olyankor ha mindenki bajban már csak azt szoktam mondani - Csak a Te Akaratod legyen meg Uram! - A Dancsházi tanyáról eszembe jutott nagyapám az Ó Berettyó meg a nadály ami a lábamra ragadt vízbelógatás közben! Ismertem Jenőt, Jenő bátyámat, Juliska nénémet. Azt hiszem Eligáj-dűlő volt az a rész az Ó Berettyó és a Dancsházi tanya között. Sok minden eszembe jutott!
VálaszTörlésKicsit még folytatom Váncsáné Tornyi róza Viola vagyok, férjeddel távoli rokonok voltunk - lehet,hogy veled is amennyiben Idus ánnyom szül. Vadász Ida /B/ Harasztosi Lászlóné a rokonod. Ő a nagyaőám sógórnője volt. A Dancsházi tanyáról - nagyapámtól eltekeregtünk - nekem meg elindult ott fantáziám - láttam magam mint úri kisasszonyt szép kúriát láttam s szép hosszu csipkés feher ruhában szedtem a szép virágokat, én kis csóró!
VálaszTörlésNe haragudj, hogy nem befőzésedet kommentáltam - gyerekeinknek sok mindenben igaza van, csak azt a "szép" szegénységet ne érjek meg mint mi - nekik sokkal megrázóbb lesz! Mi bele születtünk. Ahogy szegény nagyagyám be tudta osztani azt a keveset ami volt, az volt a művé- szet! A régi családi fotóidat néze elsírtam magam- anyósodék Jenővel és Emmával/?/, én 52-59 között emlészem rájuk - Jenő,Emma,Juliska nagyok.
VálaszTörlésNévtelennek üzenem : Látod ezért érdemes blogot írni a családról, hogy valaki a régi ismerősök közül így rátaláljon. Örülök neked.
VálaszTörlésÉletemben először idén főztem lekvárt :)) Nem is olyan bonyolult, mint hittem... Anyukám meg "gonosz" módon úgy kommentálta, hogy beleöregedtem :DDD
VálaszTörlésÉs tessék nagyon vigyázni magára, ez a létratörténet elég ijeztő volt!
Hodográfnak: Nem gonoszkodott anyukád, ez valóban így volt nálam is.
VálaszTörlésFiatal koromban megromlottak a befőttjeim. sürü lett a fánk, meg a kelt tészta.
Érdekes, most három éves befőtt, lekvár élvezhető, a fánkom szép lukacsos.