Embermesék

Statisztika

2011. szeptember 29., csütörtök

Készülődés

"Készülj a hosszú télre kedvesem Mert hosszú lesz a tél, én azt hiszem."

Zorán dalát dúdolgatom, miközben elmentem az őszi ízeket télire. Távolból hallom anyám hangját befőtt eltevéskor: "Ezt akkor bonthatjuk ki, ha majd hull a hó."

Gyűlnek a spejzban a teli üvegek: kompótok, lekvárok,savanyúságok. A fagyasztó szekrény fiókjaiban sorakoznak a nyár során elrakott zöldségek:borsó,bab, tök, sóska, lecsó, alig fér már pár kis csomag melléjük birsalmából, paprikából, paradicsomból. Jó lesz majd télen egyenként előszedni és az ételben varázsolni a nyarat, az őszt. Tegnap megettem az utolsó aranysárgára érett vilmoskörtét, zamatos, mézédes volt.

Beszüreteltem a szőlőt is, ami az idén csuda módon egészséges maradt. Kevés volt az eső, sok a napsütéses meleg, nem támadtak a gombák, s egyéb kórokozók. A csemege szőlőt csak úgy lelegeltük a tőkékről, a borszőlőből darálással, sajtolással kb.20 l. must készült.Megkóstoltuk, nagyon finom, édes . Pár litert ebből is lefagyasztottam pedes üvegekben, a többiből meg bor lesz, ha kiforrott. Borászati versenyre nem kerül az biztos, de egy kis cukorral, fűszerekkel feljavítva forralt bornak kitűnő lesz zimankó idején melegítés céljából a családnak, vendégeknek.
Szóval készülődök a télre, de felettébb örülök a vénasszonyok nyarának, ami már hetek óta tart.

1 megjegyzés:

  1. azt akartam még mondani, hogy mi is leszüreteltünk: három fürt szőlő lett, nagyon finom, olyan, mint régen volt a góré előtt, ropogós, nagyszemű, zöld.

    a borászati verseny megtetszett! :D

    VálaszTörlés